-eBe-

  

Estland

Estland fikk sin første jernbane mens landet fremdeles var en del av det russiske imperiet fram til 1917. I 1939 ble landet innlemmet i Sovjetunionen som en del av pakten mellom Hitler og Stalin. All jernbaneutbygging i Estland har derfor skjedd med russisk sporvidde (opprinnelig 1524 mm, nå 1520 mm). Også Estlands andre naboland, Latvia, bruker samme sporvidde - av samme grunn. Det foreligger derfor ingen planer om ombygging til normalspor.

Da jeg var i Estland i 1995, var hovedsaklig de gamle, russiske typebetegnelsene fra sovjettiden fremdeles i bruk. Innføringen av nye, nasjonale betegnelser var så vidt begynt. På en del av det materiellet som fremdeles gikk med russiske typebetegnelser, hadde man skiftet ut de kyrilliske (russiske) påskriftene med latinske (vestlige).

Allerede i sovjet-tiden var de fleste ansatte ved jernbanen i Estland estere, og det fortelles at da russerne trakk seg ut i 1992, klarte estiske jernbanearbeidere å "glemme" et 14-vogners godstog lastet med kanoner på et bortgjemt sidespor. Dessverre glemte de å "glemme" ammunisjon til kanonene, så de ble til svært liten nytte for det nye, estiske forsvaret.

Jernbane

(Railway / Eisenbahn / Ferrocaril / Железная дорога)

Utenlandske tog i Estland

(Foreign trains / Ausländische Züge / Trenes etranjeros / Иностранные поезда)

Veterantog

(Vintage trains / Veteranzüge / Trenes de ventaja / Поезда ветерана)

Sporvogner og trolleybusser

(Trams and trolleybuses / Straßenbahnen und O-Buße / Tranvias y trolebuses / Трамваи и троллейбусы)

 

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

(Viser antall besøk siden 03.08.11. -eBe-s hjemmesider ble opprettet sommeren 2004.)

Sist endret: 28.12.2018