Latvia Denne siden viser kun materiell som har vært i bruk i det selvstendige Latvia, altså i perioden 1920-1940 og f.o.m. 1991. Museumsmateriell fra sovjet- eller tsartiden finnes, dersom det per i dag befinner seg i Latvia, under veterantog og jernbanemuseer. Enheter som nedenfor er markert som museumsenheter, vil normalt være representert med flere bilder og utfyllende opplysninger under vedkommende museum. Her er de bare tatt med for å illustrere typen. Alt materiell har sporvidde 1520 mm (russisk bredspor), med mindre annet er spesifikt oppgitt.
Likestrøm, 3 kV (kontaktledning / akkumulator)
Lokomotiver med forbrenningsmotor På strekninger som [ennå] ikke er elektrifisert, samt på skifteterminaler, ble dampdriften avløst av lok med forbrenningsmotor. Det ble etter hvert dieselmotoren som ble toneangivende, men før man fikk egnede dieselmotorer, og en tilfredsstillende løsning på overføringen av motorkraften til hjulene, ble det også benyttet bensinmotorer. I denne samlingen er disse representert ved én eneste type.
Små skiftelok med bensinmotor gjorde sitt inntog allerede i mellomkrigstiden og representerte et stort framskritt for arbeidsmiljøet på ulike skiftestasjoner og industriområder. Ytelsen var imidlertid for liten for større oppgaver, og mange bensinlok ble bygget om til diesel da det ble utviklet små nok dieselmotorer. Bensinlokomotivene benyttet mekanisk kraftoverføring med gearkasse som på en bil.
Dieselhydrauliske lok bruker en oljefylt hydraulisk konverter for å overføre kraften fra dieselmotor til hjul. Fordelene med hydraulisk kraftoverføring er lav vekt, og at lite motorkraft går tapt i kraftoverføringen. Ved motorytelser over 2000 hk blir den hydrauliske kraftoverføringen imidlertid for svak.
Et dieselelektrisk lok er i prinsippet et elektrisk lok som fører med seg sitt eget kraftverk (dieselmotoren). Dieselmotoren driver et strømaggregat s om leverer strøm til framdriftsmotorer montert med ulike typer oppheng på hjulakslingene. Dette er en teknologi som igjen åpner for duo-løsninger, altså kjøring både på strøm fra kontaktledning og på strøm produsert ombord. Dette vil overflødiggjøre lokskifte ved overgang mellom elektrifiserte og ikke-elektrifiserte strekninger - samt eliminere kjøring med forurensende diesellok på elektrifiserte baner. Det er derfor grunn til å tro at det rene dieselloket kommer til å forsvinne i løpet av et par tiår.
Likestrøm, 3 kV (kontaktledning)
Anleggs- og vedlikeholdsmateriell Det finnes et utall ulike materielltyper for anlegg og vedlikehold av jernbanelinjer (inkludert sporveislinjer), både motorisert og ikke-motorisert. På denne siden er det delt opp i følgende kategorier:
Elektrisk materiell Elektrisk drevet anleggs- og vedlikeholdsmateriell benyttes på sporveislinjer. Svært ofte er det gamle sporvogner som er ombygget til nytt formål, men det forekommer også spesialbygd materiell. Dette materiellet har ofte mange bruksområder (Se også nedenfor).
Elrevisjonsmateriell brukes til arbeider på kontaktledning og tilknyttede elektriske anlegg. Materiellet er av sikkerhetsgrunner enten påmontert jordingsanordninger som leder strøm direkte fra kontaktledningen til skinnene, dersom ledningen ved et uhell plutselig skulle bli spenningsførende. Det finnes både motorisert og ikke-motorisert revisjonsmateriell. Av de motoriserte enhetene er de fleste spesialbygde, med verkstedsfasiliterer og arbeidsplattform/-kurv.
Materiell for anlegg og vedlikehold av skinnegang og banelegeme Til å anlegge og vedlikeholde jernbanens fysiske infrastruktur (skinnegang og banelegeme, det underlaget som skinnegangen ligger på) er det utviklet en rekke spesialmaskiner for utlegging og utskifting av pukkmasse (ballast), for montering og utskifting av skinner, både enkeltskinner og ferdige sporseksjoner mv.
Klassiske dresiner Den klassiske dresinen er et enkelt hånd- eller pedaldrevet kjøretøy, vanligvis med plass til én eller flere personer. Noe verktøy eller bagasje kunne også medbringes. Dresinenes hovedoppgave var linjeinspeksjon for å sikre at linjen var farbar for tog.
Motordresiner kan være alt fra varebilaktige kjøretøyer for transport av mannskap og lettere verktøy til, særlig i eldre tid, luksuriøse, ombygde personbiler for overordnede jernbanefunksjonærer.
Losji-, kontor-, lager- og verkstedsvogner etc. Anlegg og vedlikehold krever både at arbeidsstokken kan innkvarteres på stedet der arbeidet foregår, og at der er kontorfasiliteter for arbeidsledelsen samt verkstedsvogner for reparasjon og vedlikehold av verktøy m.m. Til dette har man ulike typer losji-, kontor- og verkstedsvogner.
Se også (See also / Sehen Sie auch / Vea también / См. также):
(Railway
picture gallery / Bahnbilder, Hauptseite / Fotogalería de ferrocarril /
Желзнодорожная фотогалерея) |
(Shows number of visitors since 03.08.2011. The -eBe- web site was established summer 2004.) Last update: 30.01.2023 |