-eBe-

  

Natzweiler

De skulle forsvinne i natt og tåke ...

Som en del av den nazistiske terroren mot sivilbefolkningen i Norge, Nederland, Belgia, Luxembourg og Frankrike utstedte Hitler i den såkalte Nacht-undNebel-Erlass, natt-og-tåkeforordningen. I korthet gikk denne forordningen ut på at personer som var mistenkt for motstandsvirksomhet, kunne dømmes i hemmelige prosesser til strengt tvangsarbeid i konsentrasjonsleirer. Disse leirenes eksistens skulle holdes hemmelig, og ingen skulle noensinne få kjennskap til de såkalte NN-fangenes skjebne. Derfor ble det heller aldri gitt melding til de pårørende når en fange døde, og likene skulle heller ikke utleveres til familiene. Leirene lot seg likevel ikke hemmeligholde, og etter hvert ble omverdenen klar over deres eksistens. Den mest kjente og beryktede NN-leiren var Natzweiler i Alsace, litt utenfor Strasbourg.

Fangene i Natzeiler arbeidet i et steinbrudd for å produsere materialer til nazistenes store byggevirksomhet, først og fremst av militær art. Arbeidet foregikk for hånd. Det mest avanserte utstyret de hadde til rådighet, var en enkel feltbane med håndskjøvne tippvogner (vagger). Det må ha vært et blodslit å skyve disse fullastet i oppoverbakke til losseplassen. Én slik vogn er bevart i leiren som står som et varig minnesmerke over et av menneskehistoriens dystreste kapitler.

Bildene er tatt 05.07.1990. De taler for seg selv.

Min egen farfar døde i Natweiler 7. juni 1944. Denne siden er viet hans og hans medfangers minne i håp om at de aldri må bli glemt, og at verden aldri må oppleve noe liknende igjen. En spesiell takk til farfars medfange Rudolf Næss som satt hos farfar da han døde, og som har fortalt meg om farfars siste tid i leiren.

Se også (See also / Sehen Sie auch / Vea también / См. также):

bullet

Om min farfar, hans rolle i motstandskampen og Natzweiler

About my paternal grandfather, his role in the resistance mvement and Natzweiler / Über meinen väterlichen Großvater, seine Rolle im Wiederstandskampf und Natzweiler / Sobre mi abuelo, su papel en la lucha de resistencia y Natzweiler / О дедушке, его роли в борьбе сопротивления и Нацвейлере

bullet

Jernbanegalleriet, hovedside

Railway picture gallery / Bahnbilder, Hauptseite / Fotogalería de ferrocarril / Желзнодорожная фотогалерея

StatCounter - Free Web Tracker and Counter from 138 countries

(Shows number of visitors since 03.08.2011. The -eBe- web site was established summer 2004.)

Last update: 24.10.2021