Tyskland Sporvei og t-bane
Dortmund hadde tidligere flere sporveislinjer. Da nedleggingsbølgen satte inn etter 2. verdenskrig, vedtok Dortmund at sporveien skulle vekk fra byens gater. Man ville imidlertid beholde et skinnegående kollektivtransportsystem, og det ble besluttet at de eksisterende sporveislinjene, som utenfor bykjernen i stor grad var bygget som såkalte bybaner på egen trasé, skulle gjøres om til t-baneliknende bybanelinjer med høye plattformer. Fordi det ville bli for kostbart å utvide profilet, har samtlige strekninger fortsatt sporveisprofil og trafikkeres med sporveisliknende materiell. To av stamstrekningene ble bygget fullstendig om, mens den tredje fremdeles må karakteriseres som sporveislinje da den deler trasé med annen trafikk utenfor den sentrale tunellstrekningen. Denne strekningen trafikkeres med ordinære sporvogner. Sporvidden er (og var også tidligere) 1435 mm (normalspor), og kjørestrømmen er 750 V likestrøm i kontaktledning. Det foreligger flere planer om å bygge videre og fortsette linjene på jernbanens spor med 2-systemsvogner, men kostnadene har inntil videre vært ansett for å være for høye. Bildene er tatt på stasjonen Dortmund Hbf. (stamstrekning I, linjene U41, U47 og U49) 20.09.2018.
Siden begynnelsen i 1881 har sporveien utgjort ryggraden i Duisburgs kollektivtransport. Den første linjen var drevet med hestetrukne vogner, og sporvidden var 1435 mm (normalspor). Året etter ble neste linje åpnet, denne gangen med dampdrift pga. sterke stigninger. Også denne var normalsporet. Den tredje linjen, åpnet i 1892 med hestedrift, hadde derimot en sporvidde på bare 750 mm. Det ble ikke bygget flere linjer med så smalt spor, og i 1897 ble den bygget om til meterspor (1000 mm). Etter hvert oppsto det et utstrakt meterspornett i de nordre bydelene, mens normalsporet holdt stand i sør. For en såvidt liten by som Duisburg var det imidlertid kostbart å opprettholde to ulike sporveisnett, og på 1950-tallet begynte man å bygge om meterspornettet til normalspor, en prosess som ble fullført først i 1966. Elektrifiseringen av sporveiene i Duisburg tok til i 1895 og var fullført i 1898, med 600 V (senere økt til 750 V) likestrøm i kontaktledning, for både normal- og meterspornettet. Sporveisnettet i Duisburg ble sterkt skadd under 2. verdenskrig, men umiddelbart etter frigjøringen i april 1945 begynte gjenoppbyggingen, og driften kunne gjenopptas i mai samme år. På 1950-tallet ble sporveien i Duisburg rammet av den samme nedleggingsbølgen som man så ellers i Vest-Europa. Både smal- og normalsporete linjer ble nedlagt, og av et nett som på sitt største omfattet 28 linjer på to sporvidder, var det rundt 1970 bare fire linjer tilbake, derav én linje som ble omgjort til en t-baneliknende bybane. Etter siste århundreskifte er det imidlertid utarbeidet planer for ny sporveisutbygging i Duisburg. Hvor omfattende denne utbyggingen blir, gjenstår å se, men det er liten tvil om at Duisburg igjen satser på sporvei og bybane.
I 1897 åpnet elektrisitetsverket i Johan Sebastian Bachs fødeby en 3,1 km lang elektrisk sporveislinje fra byens sentralstasjon til Mariental. Sporvidden var 1000 mm (meterspor), og kjørespenningen 600 V likestrøm. Fram mot 1925 ble nettet bygget ut med ytterligere to linjer og en total lengde på 9,2 km. Som i alle andre tyske byer ble også sporveisnettet i Eisenach sterkt skadet under 2. verdenskrig, og driften ble innstilt i september 1944. Etter krigen ble driften gjenopptatt, nå i regi av et kommunalt sporveisselskap. Ut gjennom etterkrigstiden ble det gjentatte ganger anskaffet nye sporvogner, senest rundt 1960, og det virker som at nedleggelsen nyttårsaften 1975, 14 år før mitt første besøk i byen (Se reisedagbok fra mitt DDR-opphold i 1989), kom nesten uten forvarsel. Det foreligger ingen planer om ny sporveisdrift. 3 vogner fra Eisenach er er bevart på ulike sporveismuseer i Tyskland, og ved mitt foreløpig siste besøk i Eisenach (mars 2020) registrerte jeg at det fremdeles ligger skinnerester på Karlsplatz.
Flensburg fikk sin første, hestedrevne sporveislinje i 1881. I 1907 overtok et nytt selskap driften, og sporveien ble elektrifisert. Allerede i 1929 fant den første nedleggelsen sted, og etter 2. verdenskrig ble driften gradvis innskrenket, inntil det hele var slutt 3. juni 1973. Det foreligger ingen planer om ny sporveisdrift. 3 vogner fra Flensburg er bevart på sporveismuseet i Skjoldnæsholm, Danmark.
Frankfurt (Oder) Sporveien i Frankfurt an der Oder åpnet i 1896 og var elektrisk drevet helt fra begynnelsen av. Sporvidden er 1000 mm. Som i de fleste andre tyske byer var sporveien utsatt for store ødeleggelser under 2. verdenskrig, og en periode i 1945 var driften innstilt. Sporveien i Frankfurt (oder) ble aldri rammet av nedleggingsbølgen etter 2. verdenskrig, og utbyggingen har foregått mer eller mindre uavbrutt, med forlengelse av eksisterende linjer og utbygging av nye. Fremdeles planlegges det nye utbygginger. Linjenettet har i dag en utstrekning på litt over fire mil fordelt på 5 linjer. Det er også anskaffet en rekke moderne lavgulvsvogner de senere årene, og driften synes sikret også i framtiden.
Hestesporveien i Halberstadt åpnet i 1887, og i 1903 ble driften elektrifisert. Helt fram til 1992 ble trafikken avviklet med toakslete vogner av DDR-produksjon fra 1950-tallet. Det ble da anskaffet et antall brukte leddsporvogner fra Stuttgart og Freiburg. Sporveien i Halberstadt har flere ganger vært truet av fullstendig nedleggelse. På flere av linjene kjøres det kun på dagtid på hverdager, og til tross for anskaffelse av et mindre antall moderne lavgulvsvogner i 2007 ble det så sent som i 2011 vedtatt i bystyret å vurdere nedleggelse av driften.
Halle (Saale) Halle an der Saale har det største sporveisnettet i delstaten Sachsen-Anhalt. Byens sporveishstorie skriver seg tilbake til 1882 da det ble åpnet en hestedrevet linje. Sporvidden var - og er - 1000 mm. I 1890 begynte elektrifiseringen. Sporveisnettet nådde sin største utbredelse rundt 1930. Etter 2. verdenskrig ble en rekke linjer nedlagt, men på slutten av 1990-tallet begynte man igjen å bygge ut nye linjer. Fra 1992 av er det anskaffet en rekke nye lavgulvsvogner, og flere er i bestilling, så sporveisdriften i Halle (Saale) synes å være sikret for framtiden. Det er også tatt vare på en rekke eldre vogner, den eldste fra 1894.
Bildene er tatt i Straßburger Straße, utenfor Kehl stasjon, 11.09.2018.
Størrelsen, eller rettere sagt mangelen på sådan, gjorde at sporveien i Naumburg i alle år har hatt en svært anstrengt økonomi som har hindret nødvendig fornyelse av skinnegang og rullende materiell, og flere ganger har driften vært innstilt, bl.a. fra begynnelsen av 1930-tallet og til rundt 1950. Etter en ny driftsinnstilling i 1986 ble sentrumslinjen og krysningssporene fjernet slik at kun ringlinjen gjensto med drift i kun én retning. I DDR-tiden ble driften ivaretatt av materiell som var overtatt brukt fra andre steder. I 1991 ble driften igjen innstilt, men etter krav fra befolkningen og en grundig sanering av skinnegang og elektrisk anlegg ble driften gradvis gjenopptatt fra 1994 og utover. Den siste forlengelsen fant sted så sent som i 2014, og det er nå drift i begge retninger på ca halvparten av den gamle ringlinjen. Dette innebærer imidlertid at storparten av vognene fra DDR-tiden nå ikke kan brukes, da disse er enretningsvogner, og det ikke finnes vendesløyfer på endeholdeplassene. Moderne, store sporvogner vil ikke passe inn på en slik nærmest miniatyrsporvei som i Naumburg. I stedet har man sikret seg toretningsvogner av gammel type fra andre sporveier i tidligere DDR. Målet er å gjenopprette hele ringlinjen, men med den nåværende utbyggingshastigheten ligger nok dette langt fram i tid. Ut over det ser det ikke ut til å finnes planer om ytterligere utbygging. Imidlertid står sporveien så sterkt i bybefolkningens bevissthet at det må antas at driften er sikret for framtiden - foruten at den er en turistattraksjon i selg selv. Noen av de gamle vognene (bl.a. nr. 23) er beholdt som museumsvogner, og hvem vet? Kanskje de blir å se på sporet igjen en gang, på en ferdig gjenopprettet ringlinje?
I 1893 ble det åpnet en privateid, normalsporet lokalbane i kommunen Strausberg like utenfor Berlin. Utgangspunktet var stasjonen Strausberg på det som da het Die preußische Ostbahn. Her hadde man også sporforbindelse til det statlige jernbanenettet for overføring av godsvogner. I den påfølgende tiden ble banen stadig utbygd, også med sidelinjer, og i 1921 ble den elektrifisert - med 750 V likestrøm. Da det ble klart at privat eiendom ville bli nasjonalisert i DDR, valgte kommunen å overta aksjene i jernbaneselskapet for å beholde kontrollen på lokale hender. Dette skulle vise seg å bli redningen for banen. Nedleggelser av delstrekninger var likevel ikke til å unngå, og etter den tyske gjenforeningen i 1990 avtok også godstrafikken sterkt, inntil den helt opphørte i 2005, samtidig som sporforbindelsen til det nasjonale jernbanenettet ble fjernet. Persontrafikken ble etter elektrifiseringen utført med motorvogner av sporvognstype, og banen fikk mer og mer karakter av en sporvognslinje med egen trasé, selv om selskapet fortsatt heter Strausberger Eisenbahn. I dag fungerer den som sporvognslinje nr. 89 i ruteoversikten for Stor-Berlin og drives etter lovgivningen for sporveier. Trafikken avvikles dels med ombygde og moderniserte Tatra-sporvogner, dels med moderne leddvogner av samme type som man også finner inne i selve Berlin. Trafikkgrunnlaget er stabilt eller voksende, og det er ingen grunn til å tro annet enn at linjen vil fylle en viktig funksjon også i framtiden.
Se også (See also / Sehen Sie auch / Vea también / См. также):
|
(Shows number of visitors since 03.08.2011. The -eBe- web site was established summer 2004.) Last update: 28.11.2022 |