-eBe-

  

Latvia*

Latvia fikk sin første jernbane mens landet fremdeles var en del av det russiske imperiet fram til 1917. I 1939 ble landet innlemmet i Sovjetunionen som en del av pakten mellom Hitler og Stalin. All jernbaneutbygging i Latvia har derfor skjedd med russisk sporvidde (opprinnelig 1524 mm, nå 1520 mm). Også Latvias andre naboland, Estland og Litauen, bruker samme sporvidde - av samme grunn. Det foreligger imidlertid planer om en normalsporet transbaltisk jernbanelinje fra Polen til Tallinn, muligens helt til Helsinki i Finland, med tunnel under Finskebukta. Hvorvidt dette er begynnelsen på full overgang til normalspor, gjenstår å se. For Russland er Latvia et viktig transittland for trafikk mellom St. Petersburg og Kaliningrad. Det vil derfor være av betydning for russerne at det blir opprettholdt en bredsporet transittlinje gjennom landet,

Mitt eget hittil eneste møte med Latvias jernbaner var på stasjonen i Valga i Estland. I sovjettiden var grensen mellom Estland og Latvia i praksis ikke-eksisterende. I dag går grensen midt gjennom byen, som heter Valga på den estiske siden og Valka (uttales likt!) på den latviske. Stasjonen er felles for både den estiske og den latviske delen av byen (Les mer om min snartur over grensen i reisedagboken!).

 Jernbane

(Railway / Eisenbahn / Ferrocarriles / Железная дорога)

Sporvei og trolleybuss

(Tram and trolleybus / Straßenbahn und O-bus / Tranvía y trolebus / Трамваи и троллейбус)

* NB! Latvisk jernbanemateriell fotografert utenfor Latvia (landsnavn i kursiv) kan være representert med flere bilder i kapittel for utenlandske tog i landet der det er fotografert.

StatCounter - Free Web Tracker and Counter from 137 countries

(Shows number of visitors since 03.08.2011. The -eBe- web site was established summer 2004.)

Last update: 05.04.2021